Dirigent

Hans van Blijderveen (geb. 1957) had al op jonge leeftijd grote belangstelling voor muziek. Op zevenjarige leeftijd ontving hij orgellessen van de toenmalige organist van de Grote Kerk in Dordrecht, de heer Cor Visser. Later studeerde hij nog enige tijd bij de opvolger van Cor Visser, namelijk Arie J. Keizer. Tot 1990 was Hans één van de vaste organisten van de Julianakerk in Dordrecht. Ondanks zijn passie voor orgelmuziek gaat de voorkeur van Hans toch heel duidelijk uit naar de vocale muziek. Zijn liefde voor de menselijke zangstem was zo groot dat hij in 1981 besloot om koordirectie te gaan studeren. In 1983 behaalde Hans, na een studie via de Bond van Zangverenigingen, het diploma koordirigent.
Inmiddels was hij dirigent geworden van een Christelijk gemengde zangvereniging in Werkendam, en een Christelijk gemengde zangvereniging in Zwijndrecht. Na het behalen van zijn diploma koordirigent studeerde Hans nog enige jaren koordirectie bij de Dordtse musicus Aad Vos. In diezelfde tijd startte hij een studie solozang bij de zangpedagoge Trudi Koeleman, bij wie hij een zestal jaren studeerde. Van 1995 tot 1999 studeerde Hans koordirectie aan de Hogeschool Gorinchem (Instituut Dirigenten Educatie) bij de musicus Joop Schets.

 
 Hans is dirigent van een viertal koren: 

    Gospelkoor "Les Chantres" uit Papendrecht 
    Chr. Gemengde Zangvereniging "Asaf" uit Papendrecht
    Christelijk Krimpens Mannenkoor uit Krimpen aan den IJssel 
    Chr. gemengd koor "Deo Cantemus" uit Rotterdam

Als koordirigent en als bassolist werkt Hans regelmatig mee aan concerten en tv- en cd-opnamen. Ook buiten de grenzen heeft hij inmiddels zijn sporen verdiend. Hij concerteerde o.a. in Engeland, Duitsland, Tsjechië en in Israël. Naast koordirectie en solozang verzorgt Hans tevens stemvormingscursussen, voor koorgroepen en ook voor individuele personen. Sinds 1 mei 2001 heeft Hans een eigen studio, Basso Continuo geheten. Hij maakt daar ondermeer orkest (begeleidings-)- en , studiebanden voor koren solisten, studenten, etc. Tevens verzorgt hij opnamen voor vocaalsolisten, solo-instrumenten, etc. en maakt hij opnamen van instrumentale muziek. 
Daarnaast schrijft Hans veel koormuziek (o.a. voor het Christelijk Krimpens Mannenkoor) dat door hemzelf wordt uitgegeven. Als dirigent van het Christelijk Krimpens Mannenkoor (vanaf 1995) werkt Hans er hard aan om het koor een eigen sound, een eigen gezicht te geven. Daarbij wordt vooral gelet op zangtechniek, klankkleur, verstaanbaarheid, dynamiek, uitstraling, tekst etc. Daarnaast is een goed en gevarieerd, alsmede een niet veel voorkomend, repertoire van groot belang. Gelukkig heeft Hans een (nog steeds groeiend) groot aantal enthousiaste mannen, en samen dragen zij er zorg voor dat het Christelijk Krimpens Mannenkoor een goed en veel gevraagd zangkoor is. 

Script logo